Loading...

Armut Üretiminin Sürdürülebilirliğini Destekliyoruz.

İletişim için: Dr. Mehmet AKSU

Ateş yanıklığı hastalığı, kimyasal mücadelesi zor ve maliyetli olduğu gibi çevresel olumsuzluklar içerir. Bu sebepler, yetiştiricilikte dayanıklı çeşitlerin kullanımını gerektirir. Ancak ne yazık ki; ticari çeşitlerin büyük kısmı ateş yanıklığı bakımından hassas veya çok hassas grupta yer alır.

“Ateş Yanıklığı Hastalığına Toleranslı Armut Çeşit Islahı” isimli ıslah programı ile hastalığa toleranslı ve üstün meyve kalitesine sahip yeni çeşitler geliştirilmeye odaklanıldı. Ana destekçisi TAGEM olan program, Agronomist Dr. Gökhan ÖZTÜRK tarafından 2005 yılında başlatıldı. 2011-2013 yıllarında TÜBİTAK tarafından da finansman sağlandı.

Amaç; hastalığa toleranslı olağanüstü lezzete ve istenilen doku özelliklerine sahip armutların yetiştiriciliğini destekleyerek, armut endüstrisinin ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğine katkı sağlamak…

Melez bitkilerimiz; doğalın izinde, tamamen geleneksel ıslah yöntemleri ile oluşturulur. Geniş bir popülasyondan oluşan melez bitkiler içerisinden ümitvar olanlar, tedarik zincirinin (üreticiler, fidancılar, ihracatçılar, işleyiciler ve nihai tüketiciler) faydası gözetilerek belirlenir.

Program kapsamında 6 genotip tescillendi. Islah ekibi, Dünyadaki armut üretim bölgelerinin büyük bir kısmını tehdit eden Ateş yanıklığı hastalığına farklı düzeylerde toleranslı genotiplerin; isimleri ile kültürel değerlerin bir harmonizasyonunu yansıtmalarını istediler: MarSalda, ArTroya, FiRest, Dönen C, Gökdem, Seven.