Loading...

Gelecek; Armut Anaçlarımızı İnove Etmemizi Söylüyor

İletişim için: Dr. Melih AYDINLI

Hepimizin bildiği gerçekler… Küresel iklim değişikliği, biyotik-abiyotik stres faktörleri, işçi bulmadaki zorluklar, maliyetler, verimlilik… Dünya armut endüstrisi tümüyle başa çıkmak zorunda. Peki fırsat alanları? Yeni bodur ve yarı bodur armut anaçları bir fırsat olarak ele alınabilir mi?

Kaynaklar ve sektörel uygulamalar gösteriyor ki; anaçlar, çözümün önemli bir parçası olabilir. Örneklem üzerinden konu açılabilir. İtalya’da, ayva anaçları ile Avrupa armutları arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar, Candidatus phytoplasma (fitoplazma, armut geriye ölümleri) ve kireç kaynaklı demir klorozuna duyarlılık gibi sorunların giderilmesi için 1979 yılında Bologna Üniversitesi tarafından başlatılan ıslah programı bunlardan birisidir. Programda şu ana kadar “Fox 9, Fox 11 ve Fox 16” anaçları geliştirilmiştir. Yine Çin’de Pomoloji Enstitüsü tarafından “PDR54 ve Zhongai 2” bodur anaçları ıslah edilmiştir.

Peki, Dünya genelinde sayıları yalnızca 10 kadar olan yeni anaçlar, armut endüstrisinin zorluklarını aşmak için yeterli mi? Kullanılan anaçların, uyuşmazlık, kuvvetli gelişme, düşük verim, kötü meyve kalitesi, stres koşullarına tolerans gibi olumsuzlukları halen giderilmiş değil.

Bu noktada 10 yıl kadar önce Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüz Agronomist Dr. Gökhan ÖZTÜRK liderliğinde başlatılan “Ateş Yanıklığı Hastalığına Toleranslı Armut Anaç Islah Programı” araştırma projesi geleceğe bir katkı niteliğinde. Programın hedefi; ateş yanıklığı hastalığına toleranslı, bodur ve yarı bodur armut anaçları geliştirmek. Gen havuzumuzda şu an için ateş yanıklığı hastalığına toleranslı 6200 genotip yer alıyor. İstenilen nitelikteki 500 kadar genotipin aşılı bitki performansları belirleniyor. Çalışmalar, kontrollü melezlemeler ve moleküler çalışmalarla da destekleniyor. Yabani armut ve ahlat popülasyonlarında yapılan çalışmalar, programın ilginç yönlerinden birisi.

Öngörüler; yakın bir gelecekte özellikle de abiyotik strese karşı dayanımın çok daha önemli olacağı şeklinde. Anaçların abiyotik stres koşullarına tolerans durumları da 2023 yılından bu yana Dr. Melih AYDINLI tarafından yürütülmekte olan program kapsamında açıklamak istediğimiz bilinmezlerden bazıları. Kuraklık ve tuzluluk gibi önemli abiyotik stres koşullarına karşı tolerans durumlarını belirlemek; programın önümüzdeki yıllar için ulaşmasını planladığımız yan hedeflerinden.